De genoemde datums laten het moment van publicatie zien, 
De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later

2016 - kerstavond gezinsviering © Harrie Brouwers, Voerendaal




GODS MENSWORDING:
WAAR EN WANNEER






JAAR NUL!
Lieve kinderen. Ik was laatste bij jullie op school en toen vroeg iemand mij: wanneer is Jezus nou precies geboren? ‘Wat denk je zelf?’, vroeg ik om tijd te winnen. ‘Nou.... In het jaar nul!’, zei Rudy. ‘Fout!’ Het jaar nul bestond niet. Nul is niks, en niks bestaat niet. De Romeinen hadden niet eens een cijfer voor ‘nul’. ‘In het jaar één’, zei Veronique. Ja inderdaad, ze zijn bij de geboorte van Jezus de jaren gaan tellen. Vroeger had ieder land zijn eigen telling. ‘In het zoveelste jaar van de regering van koning die en die...’ De Romeinen telden de jaren vanaf de stichting van Rome. Dus dat was een hele uitzoekerij als je gebeurtenissen van vroeger met elkaar in verband wilde brengen.

JAAR EEN?
Meer dan vijf eeuwen later begon een monnik uit te zoeken, wat nou de precieze datum van Pasen was. De datum van Pasen verandert namelijk ieder jaar. Dat komt omdat de Joden Pasen vieren op de eerste volle maan in de lente en dat valt elk jaar op een andere dag. Daardoor ontstonden er ruzies in de kerk over de paasdatum. Dionysius Exiguus wilde uitzoeken wanneer Jezus precies geboren was wanneer het in het jaar van zijn dood volle maan was. Toen werd de christelijke jaartelling ingevoerd te beginnen bij Jezus’ geboorte. Maar voordat die overal werd gebruikt zitten we al bijna bij Karel de Grote. Daarna zijn er allerlei studies geweest. Bijvoorbeeld: wanneer regeerde koning Herodes? Wanneer hield keizer Augustus een volkstelling? Was er wel een komeet te zien bij de geboorte van Jezus of kon dat ook jaren later of eerder zijn geweest? Tegenwoordig zeggen veel geleerden dat Jezus geboren is tussen het jaar 4 vóór en het jaar 7 ná de geboorte van Jezus. En o ja, voordat jullie de citotoets fout maken: het jaar 0 is later alsnog toegevoegd. Dat was toen we de cijfers van de Arabieren overnamen. Die hadden wel een nul en men wilde graag dat de eeuw voor Christus evengoed 100 jaar had als de andere eeuwen.

DOET ER NIET TOE!
Zo. Hebben jullie dit kunnen volgen? Begrijpt iedereen het? Dan komt nu het belangrijkste, luister: het kan helemaal niks schelen, in welk jaar Jezus geboren is!! Vergeet het maar. Het doet er niet toe. Ja, misschien is het leuk om te weten voor jongens of meisjes die later geschiedenis gaan studeren. Maar voor ons geloof is maar één ding belangrijk: dat God nú mens wordt. In ons hart. Hier in Voerendaal. In 2016. In een beroerde wereld met oorlog, angst haat, wraakgevoelens, torenhoge hebzucht en bittere armoede. In die wereld moet iets van de liefde van de Schepper oplichten. In jullie hart.
Ik bedank alle kinderen die over het oude kerstverhaal hebben nagedacht en tekeningen hebben gemaakt over hoe kerstmis nú gebeurt. Daar komt het op aan, dat je het kerstverhaal midden in je eigen leven zet! De tekeningen kunt u achter in de kerk bekijken bij de stal!
Ruzie tussen de mensen, de oorlog in de wereld, de gevechten om macht, de wreedheden..., daar moeten we geen nieuw geweld, nieuwe haat, nieuwe wraak en nieuw geweld tegenover zetten. Dan wordt het alleen maar erger. We moeten het antwoord van God geven: liefde!
Alleen een glimlach uit de eeuwigheid kan de aarde verwarmen. We zingen een welkomstliedje voor ieder kind dat wordt geboren, in Volendam, in Damascus, in Aleppo, in Moskou en in Malawi. Het liedje van kerstmis is er voor iedereen, want dat zingt over God: ‘ t-kwam op de aarde voor ons allemaal.’ De tekst van het anti-kerstmis-lied luidt: ‘ikke-ikke-ikke’ en in een eigentijdse variant: ‘eigen volk eerst’.
Het kwaad begint bij Herodus, bij machtswellust en hebzucht. De redding begint bij Maria, bij liefde en mededogen.
De oorlog tegengaan..., de opwarming van de aarde stoppen..., uitstervende diersoorten redden, het begint klein en onopvallend in het hart van gewone mensen, van jou! Daar wordt God opnieuw geboren.





 


  MENU


   
BEZOEK
vandaag43
gister176
deze maand3947
totaal823707