De genoemde datums laten het moment van publicatie zien, 
De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later
2017 - 32ste zondag door het jaar © Harrie Brouwers, Voerendaal




DE SLIMME EN DE VLOTTE MEIDEN




BEDSTEE
In 1968, dus bijna 50 jaar geleden, stond er een liedje 12 weken lang in de hitlijst. Het werd gezongen door Egbert Douwe. Dat was de naam waarachter de directeur van de piratenzender Veronica schuilging: Rob Out. Het was een bewerking uit het Engels. Alle zestig-plussers kunnen het zó meezingen: ‘Oh, kom uit de bedstee, m'n liefste, Weet je niet, je bent al veel te laat. Het hele dorp is al komen kijken, Naar de bruidegom die in z'n hempie staat...’ En de mooiste strofe vond ik: ‘De misdienaartjes worden zo balorig - Ik zag er eentje met een pijl en boog - Ze speelden indiaantje op de kansel - En je moeder kreeg een pijltje in d'r oog...’
Te laat komen op je bruiloft..., dat is toch iets! Ik herinner me dat ik misdienaartje was in Heer. Er kwamen tijdens de door-de-weekse mis van half acht geregeld bruidsparen trouwen. Ik denk dat huwelijken op dat tijdstip extra goedkoop waren! Op een keer kwamen bruid en bruidegom te laat. De pastoor was net aan het ‘Orate Fratres’ begonnen. Hij stond met de rug naar het volk de Mis te lezen. Een beetje knorrig draaide hij zich om. Hij vroeg niet aan de bruidegom ‘Waarom ben je zo laat?’ Evenmin verontschuldigde hij zich ervoor dat hij al met de dienst begonnen was. Nee, hij zei - en als misdienaartje schaamde ik me daar plaatsvervangend voor -, hij zei: ‘Kom morgen maar terug!’ Ik vermoed dat ze het nog gedaan hebben ook!

KLOK
Zelf kom ik vaak te laat in mijn droom. Dan gebeurt er van alles onderweg, kapotte straten, brute omleidingen, machteloze files en iedereen boos. We werden nogal opgevoed vroeger met het bevel altijd op tijd te komen. De periode van grote werkeloosheid zat mijn ouders nog vers in het geheugen. Op tijd zijn, netjes gekleed en gekapt, de hoed in de hand en met mes en vork eten, het was allemaal heel belangrijk. Dat moet ergens begonnen zijn in het vroeg-industriële tijdperk. Het werd nog sterker toen de spoorwegen kwamen. Overal in het openbare leven kwamen klokken. De klok nam de regie over ons leven over. Des te beter zullen we de parabel van Jezus aanvoelen. Danseresjes die de bruiloft komen opluisteren mogen niet te laat komen!

GIERIGE MAAGDEN
Nu moet ik u eerlijk zeggen dat ik altijd een hekel aan die meisjes heb gehad. Om dat te begrijpen moet u weten dat die vijf ‘slimme meiden’ in de vertaling vroeger ‘wijze maagden’ heetten. U moet toegeven dat dit een heel ander type vrouw oproept. Maar dan blijkt ook nog eens dat die slimme meiden eigenlijk egoïstische nesten zijn. Ze zijn te beroerd om hun collegaatjes te helpen. Toegegeven, die waren wat impulsief. Ze leefden in het ogenblik, onbezorgd. Maar als u kon kiezen, dat was u toch met een van die vlotte ui gegaan, en niet met een wijze maagd?! De bruidegom is zijn bruid gaan ophalen en voert haar mee naar zijn woning. Als het paar arriveert begint het feest. Hoe laat dat precies is, valt niet te zeggen, maar daar vraagt ook niemand naar. De gasten zijn gewend om te wachten. Het wordt laat in de nacht. Daar hebben de vlotte meiden niet op gerekend. Hun olie is op. Of ze iets mogen lenen? Niks hoor, de slimme meiden zijn bang om hun eigen voorraad. De vlotte meiden rennen naar de markt. Ze komen terug als de bruidegom gearriveerd is en die doet de deur niet meer open. Geen sympathieke bruidegom, dus! Hij had toch betaald voor tien danseresjes die met brandende olielampjes in beide handen hun dans zouden uitvoeren.
U moet goed begrijpen: Jezus vertelt een parabel. Hij vertelt geen allegorie. De gelijkenis is geen doorgetrokken parallel met het leven. Jezus stelt ons de gierigheid van de wijze maagden niet tot voorbeeld. Hij stelt het gedrag van de bruidegom niet tot voorbeeld. Het enige punt dat hij wil maken is dit: de ontmoeting met God kan onverwacht komen, wees er dus op voorbereid.

DOE HET NU
Als je later op je sterfbed ligt, zorg dat je jezelf niet hoeft te verwijten dat je nooit eens royaal bent geweest voor een gezin dat uit Syrië is komen lopen, na een opa, neef en vriend voor hun ogen te hebben zien doodgeschoten worden. Laat je niet verteren door spijt dat je de ruzie met de helft van de familie nooit hebt bijgelegd, of dat je je partner niet echt met zoveel woorden hebt bedankt voor alle toewijding. Het leven wordt een stuk aangenamer en de wereld een stuk mooier als je dat niet opschuift naar later. Dat is de zin van de parabel. Zorg dat je erbij bent als het feest van God begint!

BRUIDSJONKER
Lieve kinderen. Tante Rietje ging ervoor op de hurken zitten. ‘Zo vent!’, ze gaf Youri een aai over zijn hoofd. ‘Ik ga volgende maand trouwen, en nu wou ik vragen of jij bruidsjonker wil zijn?’ Youri aarzelde. Hij hield wel van een avontuur, maar bruidsjonker? Dat klonk naar ‘grote mensen’ en ‘heel lang duren’ en ‘saai’ en misschien wel ‘zondagse kleren’. ‘Wat moet ik dan doen?’ ‘Als ik trouw moet jij de ringen brengen, voor Pé en voor mij.’ Youri dacht na. ‘En anders hoef ik niks te doen?’ Rietje kwam lachend overeind en zei: ‘Nee hoor, alleen op tijd komen!’ 
Toen de grote dag gekomen was, wist Youri nog steeds niet of hij het wel leuk vond. Hij had inderdaad een stijf pakje aan. Hij hoopte dat zijn voetbalvriendjes hem niet zouden zien. En toen werd hij erbij geroepen. Hij rende naar voren. Wrong het doosje uit zijn broekzak. Probeerde het lintje er van af te peuteren, liet de ringen vallen, die rolden over de stenen vloer. Iedereen lachte en Youri lachte maar mee. Het klopte wat hij de hele tijd al voelde: trouwen was niks voor hem. Als hij ooit nog eens naar een bruiloft moest, dan zou hij zeker te laat komen!







 




 

  MENU


   
BEZOEK
vandaag89
gister172
deze maand3193
totaal822953