De genoemde datums laten het moment van publicatie zien, 
De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later
2021 - 33ste zondag door het jaar © Harrie Brouwers, Voerendaal

HET GEHEIM VAN GOD

418 ANGSTEN
Altijd hebben mensen angsten gekend. Een officiële lijst met fobieën laat er wel 418 zien, variërend van angst voor spinnen, bloemen, stijve gewrichten en kristallen glazen, tot angst voor kinnen, knieën, getallen en zelfs om te gaan zitten. Erger nog zijn de onbepaalde angsten en paniekaanvallen. Twintig procent van de bevolking kampt ermee. De meesten praten niet over hun angst voor het onbekende, of over de angst voor het einde.
Over angsten die ons geluk vergallen gaat een luguber sprookje in het boek van Lee Crutchley, ‘How to be happy dammit’. Een misdadiger werd eens door een koning berecht. Na het verhoor mocht hij van de koning zelf kiezen tussen twee straffen. ‘Daar hangt de strop. En daarachter is een ijzeren deur.’ De strop zag er angstwekkend uit, maar de deur nog meer. Ze was scheef, verroest, vuil van modder en bloed, gehuld in het duister en met kettingen vergrendeld. De moordenaar koos dan ook onmiddellijk voor de strop. En terwijl de beul zijn werk begon, riep hij de koning toe: ‘Puur uit nieuwsgierigheid, maar wat is er achter die deur?’ Daarop zei de koning: ‘Het gekke is dat niemand die deur kiest. Iedereen wil liever de strop!’ ‘Maar wat ìs er achter de deur? Ik kan het toch aan niemand meer verklappen!’ En de koning antwoordde bedachtzaam: ‘Achter die deur is de vrijheid. De meeste mensen zijn zó bang voor het onbekende dat ze liever de strop nemen!’

VLUCHTEN OF VECHTEN
Angst stuurt ons leven. Angst voor het vreemde en het onbekende. Ik heb me laten vaccineren, en bij die beslissing speelde angst zeker een rol. Ik wil niet wekenlang in een ziekenhuisbed naar adem snakken. Ik ken ook mensen die vaccinatie weigeren; en ook bij hen speelt angst een rol.
Angst kan veel omvattend zijn. De zorgen over onze lieve moeder aarde groeit. De angst neemt toe dat ze een onherbergzaam oord aan het worden is. 
In de geschiedenis waren er steeds weer schokkende gebeurtenissen zoals aardebevingen, vulkaanerupties en blikseminslagen. En wie zoiets ooit had meegemaakt, keek ook ongerust naar vallende sterren en naar planeten die akelig dichtbij elkaar leken te komen. Onverwacht opduikende epidemieën waartegen geen bescherming was, sprinkhanenplagen en wrede vorsten die met horden krijgers de stad plunderden... De mens is altijd door grote en kleine gevaren omringd geweest en hij heeft dus ook altijd angst gevoeld. 
Angst is geen ziekte. Het is niet iets dat je – om te beginnen – met pillen moet uitdoven. Het kan natuurlijk wel een echte kwaal worden, maar eigenlijk is het een gezonde reactie op gevaar. Een angstige volwassene slaat op de vlucht of bereid zich voor op een gevecht; een angstig kind zoekt beschutting in de armen van vader en moeder.

ONDERWEG WAARHEEN?
In de beleving van gelovige Joden was de geschiedenis een onderweg zijn met God. God had zijn kinderen ooit uit Egypte geleid en Hij gaat sindsdien met hen de weg door de tijd. Waarheen? 
Wie de geschiedenis ziet als een doelgerichte gang, die ziet vanzelf ergens een eindpunt, een aankomst. De vraag was: wanneer zijn we er? Wanneer zal God de wreedheid van de Romeinse onderdrukkers wreken? Wanneer zal Hij zijn getrouwen belonen? En hoe zal Hij dat doen? Gebeurt het onverwacht, ergens in de nacht, of heel geleidelijk? Is het al bezig, of komt er eerst een grote ramp? Die vragen zijn ook zeker aan Jezus gesteld, zoals blijkt uit het evangelie van vandaag.
Ook moderne mensen hebben het gevoel dat de geschiedenis ergens naar toe gaat. Maar dan zonder God! Waarheen zijn we dan op weg? Kunnen we het nog sturen? Hoeveel bewoners kan de planeet aan? Voor hoevelen is er voedsel? En als al die miljarden aardbewoners straks allemaal een computer willen en een elektrische auto, is er dan genoeg silicium, lithium, kobalt en nikkel? En als alleen een elite rijk mag zijn, hoeveel oorlog zal dat opleveren? Hoeveel nieuwe pandemieën zullen er opduiken? Zijn we onderweg naar een vredige samenleving van veel talen en culturen? Of lopen alle ontwikkelingen op een dodelijke confrontatie uit? 

RIJK VAN GOD
Net als in bijbelse tijden ziet de moderne mens de geschiedenis als een ontwikkeling ergens naar toe. Maar voor Jezus was het eindpunt een groot geheim van de Schepper. Het Rijk van God werd door Jezus niet vertaald in een politiek programma of een kosmische gebeurtenis. Het einde was geen heilsstaat en geen duizendjarig rijk, geen manifest, geen partijprogramma. Het rijk van God is een mysterie dat hier en nu al kan oplichten in de liefde van mensen. Het is een wenkend ideaal, een roepende stem, een lokkend en ontwijkend vergezicht, een belofte. 
Misschien is het de vrijheid waarvoor je je angst moet overwinnen. Het land achter die ijzeren afschrikwekkende poort! 

GRIEZELEN
Lieve kinderen. Tom hield van voetbal en rappen, maar het allermeest van griezelen. Op zijn kamer had hij, na heel lang zeuren, één muur zwart mogen verven. Er hing een plastic skelet aan het plafond. Je begrijpt dat Haloween zijn dag was en het spookhuis zijn favoriete kermisattractie. Op zijn tiende verjaardag had mamma een bijzondere verrassing voorbereid. Toen hij aan tafel zat kreeg hij een blinddoek om. Mamma gaf hem een lepel in de hand. ‘Speciaal voor jou: een soepje van badwater met gedroogde slakken en Spaanse wormen, overdekt met verse spinnenwebben! Smakelijk knul!’ ‘Verrukkelijk!’, riep Tom terwijl hij een flinke hap nam, want echt griezelen, dat gaat alleen als je op mamma kunt vertrouwen.


 

  MENU


   
BEZOEK
vandaag15
gister50
deze maand1274
totaal802731