De genoemde datums laten het moment van publicatie zien, 
De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later
2021 - Kerstdag © Harrie Brouwers. Voerendaal








IN DIE DAGEN...



KERST IN CORONA-TIJD

Ik zei het zonder er bij na te denken: ‘Mooie kerstdagen!’ Ik had de deur al in de hand om weg te gaan. De vrouw reageerde fel. ‘Zeg dat wel! Ik denk niet dat ik een kerstboom in huis haal.’ Een beetje uitdagend voegde ze er aan toe: ‘en het stalletje zet ik ook niet op!’ Ik draaide me om en deed de deur weer dicht. Er stak veel verdriet in haar opmerking. Ik hoefde er niet naar te vragen; ze begon al uit zichzelf. ‘Ik had me zo verheugd op mijn dochter’, zei ze. ‘Ze woont in Australië en ze heeft in juli een kindje gekregen, Eva, mijn eerste kleindochter. Ik heb haar nog nooit gevoeld of geroken. En nou durft ze niet te komen. Ze wil niet in quarantaine met Eva.’ Ze keek strak voor zich uit en voegde er aan toe: ‘In mei heeft haar man haar laten zitten... Helemaal in Australië.’ Ze veegde enkele tranen weg. ‘Sorry’, snikte ze, ‘bijna elke  middag belde ze. Dan was het bij haar avond. Dan zat ze maar te huilen, en ik kon haar niet troosten.’ 
Al vertellend was ze langzaam achteruit geschuifeld, de kamer in. Ze was gaan zitten en liet me een paar foto’s zien. ‘Kijk, hier zijn ze getrouwd. Dat is Sven. Ze was tot over haar oren verliefd. Hij deed iets met auto’s. Wat er nou precies aan de hand was? Ik denk dat hij geen vader durfde worden.’
Het zijn de verhalen van kerstmis 2021! Een dag eerder had iemand over haar schoondochter verteld. Die was ernstig ziek. Telkens waren onderzoeken op het laatste nippertje uitgesteld. Tenslotte was ze geopereerd, maar ze had het gevoel dat ze haar niet alles hadden verteld. En ze mocht haar niet bezoeken.
Een man bezocht trouw zijn dementerende vrouw. Ineens mocht hij niet meer bij haar komen. De vrouw snapte er niets van. Waarom kwam Hub niet meer? Waar bleef haar zoon? Er werd een ontmoeting georganiseerd achter glas. De vrouw werd er opstandig van. ‘Waarom blijven jullie achter dat raam staan? Wat heb ik gedaan?’ 
Corona heeft diep ingegrepen in ons leven. Denk aan kinderen die niet meer kunnen ontsnappen uit een huis waar voortdurend spanningen zijn en klappen vallen. Stervenden die maar één van hun kinderen erbij mochten hebben, en dan nog zwaar verpakt in plastic – om de handen, het hoofd, de mond, nauwelijks verstaanbaar, en heel ver weg.
Ik kan het me goed voorstellen dat ze geen zin hebben om het stalletje uit te pakken dit jaar en een boom te versieren.

KERST TIJDENS DE BEZETTING
Lukas vertelt de geboorte van Jezus en hij plaatst die gebeurtenis midden in de ellende van zijn tijd. Gellof me: Maria en Jozef zouden ook absoluut geen zin hebben gehad om een boom te versieren; ze zouden de engelen ook in de oude doos hebben laten zitten. Ze hadden wel iets anders aan hun hoofd.
Keizer Augustus voerde een bevolkingsregister in, om de belastingen zorgvuldiger te kunnen innen. Alleen de bewoners van de bezette gebieden werden aan geslagen. De belastingen waren wurgend. De Romeinen eigenden zich alle grond van Israël toe, en middels een belasting verwierven de eigenaar het recht deze te gebruiken.  Kennelijk had Jozef wat land in Bethlehem. Het deed gelovige Joden pijn om te betalen aan een bezetter; dat voelde als een zonde tegenover de  éne Heer die ze erkenden. Een doorsnee boer kon net rondkomen van wat de grond opbracht. Een hogere belasting dwong hem om zijn vruchten nog vóór de oogst te verkopen. Een periode van droogte bracht hem dan in slavernij. De Romeinen vorderden een hoofdelijke belasting. Dat was voor rijk en arm hetzelfde bedrag, dus de zwaksten gingen er het meest gebukt onder. Opstanden bleven dan ook niet uit.
En midden in die ellende, na een zware reis, net gearriveerd bij de belastingambtenaar in Bethlehem, daar wordt hun kind geboren. Niet in een paleis of in de stadsherberg, maar in een stal. Ineens zijn alle zorgen helemaal naar de achtergrond gedreven. Het huilen van het kind klinkt als muziek in hun oren.  Het donker van de nacht wordt licht. Een geschenk uit de hemel. Redding komt uit een onverwachte hoek.

LICHT OMDAT HET DONKER IS
Ik wil tegen die moeder, die moet wachten op haar kleinkind, zeggen: haal die boom toch maar in huis, versier hem met de mooiste sterren en stuur Eva een selfie met je liefste lach. Tegen de man, die machteloos in een steriele jas bijna geen afscheid van zijn vader kon nemen, wil ik zeggen: haal een kerstroos, ga naar het graf en knipoog naar je vader en naar God. Het kerstverhaal is er niet voor mensen die het zo goed gaat, maar voor mensen die het tegenzit.
Ik wil het zeggen tegen u: haal kerstmis in huis. Elke klein lichtje, elk hartelijk gebaar, elke glimlach is een teken dat Gods barmhartigheid in onze harten en huizen tot leven komt. Zalig kerstmis, juist nú, met de last van Corona over ons bestaan!

KRONING
Lieve kinderen. Gisteravond heb ik verteld hoe Jezus werd geboren. Er kwamen een heleboel herders op bezoek kwamen met heel veel schapen. Er kwamen ook drie koningen. Maria was er heel erg mee vereerd. Wie krijgt er nou koningen op visite? Maar Jozef stond zich te ergeren. ‘Drie koningen!’, zei hij spottend. ‘Drie! Drie maar! Waar is de koning van Egypte en van Duitsland en van Frankrijk?’ Toen heb ik de kinderen uitgenodigd om koning te zijn bij de kribbe. Ik had jullie allemaal een kroon op het hoofd willen zetten, maar dat kon niet vanwege corona. Nou, zo’n kroontje kun je morgen komen halen. Na de mis van half twaalf, dus van van half-een tot twee uur is de kerk open. Zoek je prinsenzwaard, of je princessenrokje en kom morgenmiddag naar de kribbe! Zie ik dan!

  MENU


   
BEZOEK
vandaag114
gister236
deze maand4884
totaal819336