De genoemde datums laten het moment van publicatie zien, 
De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later
DRIEKONINGEN 2024, MOLENBERG HEERLEN


NAVIGATOR
Mensen de weg vragen. We doen het niet meer zo vaak. Navigators hebben ons die zorg uit handen genomen. Ze zijn een stuk makkelijker dan een ster! Een ster kan je ook de weg wijzen. Zeelieden wisten dat in de oudheid al. Karavanen in de woestijn ook. Op het noordelijk halfrond draaien alle sterren schijnbaar rondom de poolster. Die staat immers toevallig in het verlengde van de aardas. Hij wijst de noordpool aan. De rest is een kwestie van rekenen en dat konden wijzen wel!
Vader, moeder en twee kinderen waren op weg naar Frankrijk. Ze reden op de Boulevard Périphérique, de drukke ringweg van Parijs. Om de haverklap zijn er op- en afritten en het verkeer is hectisch. Pa zat met rode wangen geconcentreerd achter het stuur. 
De navigator had hem gevraagd om rechts af te slaan, maar dat deed hij op advies van de tomtom iets te vroeg; moest er weer op, en opnieuw zat hij op de foute afrit. Hij begon te schelden en te vloeken. De klein Anne op de achterbank kon daar niet meer tegen en zei: ‘Pappa, je moet niet boos worden op die juffrouw, zij komr hier misschien ook pas voor de eerste keer!’

STER
De wijzen hadden geen Tomtom! De astronoom Kepler meende in de zestiende eeuw dat Matteüs het niet over een ‘komeet’ had, maar over een ‘hemelverschijnsel’. In het jaar 7 voor Christus, had hij berekend, was er een conjunctie van Jupiter en Saturnus. Vanaf de aarde gezien liggen ze dan op één lijn. De wijzen zouden dit geïnterpreteerd hebben. Jupiter stond voor de oosterse volkeren. Saturnus voor de westerse. 
Die werden samengebracht in het sterrenbeeld vissen, dat het volk Israël symboliseerde. Zij lazen dus dat er in Israël een koning was geboren voor de hele wereld. Ze gaan er heen, maar vinden niet het juiste adres. Ze moeten de weg vragen. Dus kloppen ze bij Herodes aan.

WREDE WERELD
Herodes schrikt. Een koning geboren. Wat nou? Herodus had vele tientallen kinderen van een tiental vrouwen. Hij was zeker geen goede vader geweest, en veel van die zonen waren uit op macht. Twee van hen, Alexander en Aristobulus had hij laten vermoorden. Ze waren van zijn eerste vrouw Mariamme, die hij eveneens uit jaloersheid met de dood had bedreigd. ‘Kindermoordenaar’ was zijn bijnaam. 
 
Herodes raadpleegt de geleerden van zijn hofhouding. 
Die concluderen uit de profetieën van Micha dat een nieuwe koning geboren moet worden in de stad van David, in Bethlehem, nog geen 12 kilometer ten zuiden van Jeruzalem. ‘Of ze straks het precieze adres maar aan hem wilden doorgeven?’
Matteüs vertelt ons hoe het kind van Bethlehem geboren wordt in een gevaarlijke wereld. Een wrede koning maakt dodelijke plannen. Er vloeit veel onschuldig bloed. Jozef en Maria slaan op de vlucht naar de aartsvijand Egypte. En terwijl de wereld vol kwaad is, groeit het kind op in vrede en harmonie. Dat is wat ouders doen. Zij scheppen een veilig paradijsje. Het kind krijgt niets mee van alle dreiging en vijandschap. Maria zingt haar wiegelied en zorgt voor warmte en drinken. 

PARADIJS
Zelf ben ik in Nieuwenhagerheide geboren in 1943, midden in een afschuwelijke oorlog waarin zes miljoen Joden wreed werden vermoord van staatswege. Maar ik heb daar niets van gemerkt. Mijn ouders schiepen een kindvriendelijk paradijsje om me heen.
In een slechte wereld groeit het kind op als in een paradijs. 
Later zal Jezus zelf ondervinden hoe slecht de wereld is. Maar dan ligt er in zijn hart al dat heimwee naar het paradijs, naar die veilige wereld waar iedereen welkom is. En dat heimwee is zijn geloof, zijn ideaal, het koninkrijk waarvan hij droomt. Vrede voor iedereen!
 

  MENU


   
BEZOEK
vandaag65
gister133
deze maand4923
totaal834616