De genoemde datums laten het moment van publicatie zien, 
De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later

SACRAMENTSDAG IN HET B-JAAR 2000
© Harrie Brouwers, Voerendaal 2006
 

ZIELIG...

 

LAMMETJE

Meestal is het een boeiend avontuur om met kinderen te praten over het geloof: over de wereld zoals die zou moeten zijn en over het Geheim achter alle dingen. Dat is boeiend maar soms is het ook moeilijk. En het moeilijkste vind ik telkens opnieuw als ik moet uitleggen dat de gelovigen met Pasen een jong lammetje slachtten. Je ziet en hoort de kinderen denken: ‘Is dat nou nodig?! Waarom niet gewoon gehakt gegeten?’ Ik merk soms dat ik er overheen praat en dat ik gewoon zeg dat Pasen gevierd werd met brood en wijn.

Toch stond op Jezus’ tafel een lam, gaaf, mannelijk en één jaar oud. En dat gevoel van medelijden en vertedering was er vroeger ook, enig schuldgevoel en g ne. Compassie met het lam dat de dood niet had verdiend en nog zo jong was.

LAM VAN GOD

Het viel de christenen op dat dit lam op Jezus leek. Ook Jezus was onschuldig. Ook Hij vond de dood. En ook zijn leven was goed voor ons geweest en had de weg naar God geopend.

Deze poezie ligt aan de oorsprong van een hele offer-dogmatiek. De gelovigen gingen het idee omarmen van een wraakzuchtige Vader die door het offer van zijn Zoon met de wereld verzoend moest worden. Vele generaties konden er beter door begrijpen waarom er een Goede God en een onrechtvaardige wereld bestonden. Moderne gelovigen zwijgen eerder als ze geconfronteerd worden met onrecht en de vraag naar God.

GEBROKEN

Het beeld van het geslachte lammetje op de paasdis en alle gemengde gevoelens dat dit oproept moge ook ons beroeren. Het geslachte Lam, het gebroken brood en de gedeelde beker zijn de geheime tekenen waaronder God met ons is. Gaan we voort met breken en delen en bouwen aan de wereld naar Jezus’ hart.

 


  MENU


   
BEZOEK
vandaag248
gister193
deze maand522
totaal825168