De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later
VIJFDE ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD, A-JAAR 2005
© Ad Blijlevens, Heerlen 2005
LAZARUS, DOOR GOD GELIEFD
GELOOF IN JEZUS
Het verhaal van de opwekking van Lazarus is een verhaal met een sterk symbolische, belijdende en verkondigende betekenis. Het is niet bedoeld als een historisch verslag. Zoals alle andere tekenverhalen in het Johannesevangelie, wil ook dit verhaal ons oproepen om in Jezus te geloven. Aan het slot van heel zijn evangelie zegt de evangelist Johannes trouwens uitdrukkelijk: ik heb deze tekenen neergeschreven 'opdat u zult geloven dat Jezus de Messias is, de Zoon van God, en opdat u door te geloven leven zult bezitten in zijn naam' (20,31). Met alle mogelijke middelen, beelden, symbolen en tekenen, het ene nog sprekender dan het andere, roept de evangelist ons op om in Jezus te geloven. --- Zo zegt Johannes helemaal aan het begin van zijn evangelie dat Jezus 'het licht' is 'dat schijnt in onze duisternis'. Wanneer Jezus in ons leven binnentreedt, gaat de zon op en wordt het klaarlichte dag. Dan gaat de hemel stralend open en zie je welke de zin is van je leven en vooral wat God van je leven verwacht. --- In het verhaal van de bruiloft te Kana wordt het beeld gebruikt van water dat in wijn verandert als je in Jezus gaat geloven. Als je Jezus volgt, kom je aan de feesttafel terecht en wordt je diepste levensdorst niet langer gelest met water, maar met overvloedige Messiaanse wijn. Want Jezus is de vervulling van alles wat maar voorlopig en onvolledig is. --- In het verhaal van het gesprek 's nachts tussen Jezus en Nicodemus wordt gezegd: als je in Jezus geloof~ en in Hem gedoopt wordt, word je als het ware opnieuw geboren; dan word je, hoe oud je ook bent, een nieuwe mens; dan krijg je een nieuwe geest, die het je mogelijk maakt Gods koninkrijk binnen te gaan. - Twee weken geleden hoorden wij het verhaal van Jezus' gesprek net de Samaritaanse vrouw. In dat verhaal wordt het gewone water uit de put van Jacob, dat je met een emmer kunt scheppen, maar waarvan je weer dorst krijgt, gesteld tegenover het levende water dat je krijgt door te geloven in Jezus en waarvan je . geen dorst meer krijgt; dat water vervult je met een vitale, onuitputtelijke kracht, die blijft werken tot in eeuwigheid. --- In het verhaal van de blindgeborene, dat wij een week geleden hoorden, wordt verkondigd: door te geloven in Jezus kunnen wij ziende worden in deze zin dat Hij onze ogen opent op God, op Gods koninkrijk van liefde, op wat echt de moeite waard is om ervoor te leven en te ster ven In het verhaal dat wij zojuist in het evangelie hoorden, wordt nog duidelijker verkondigd: uiteindelijk geeft alleen Christus waarachtig leven. Zonder Hem zijn wij in feite zoals :Lazarus: dood. Jezus roept in het evangelieverhaal Lazarus te voorschijn uit het graf van de dood. 'Lazarus' betekent: 'wie door God wordt liefgehad'. In die zin heten wij allemaal 'Lazarus', want God houdt ook van ieder van ons. Het Lazarusverhaal is dus ook 6ns verhaal. Jezus roept ook ons uit het doodse donker om ons nieuw leven te geven, leven met een goddelijke dimensie, eeuwig leven, nú al.
IEDEREEN WORDT DOOR GOD BEMIND.
De evangelist Johannes laat Jezus zeggen: 'Ik ben de opstanding en het leven. Wie in Mij gelooft, mag dan wel sterven, maar zal toch leven; en iedereen die leeft en in Mij gelooft, zal in eeuwigheid niet sterven' (vv. 25-25). Jezus is de opstanding en het leven. Dat Jezus niet alleen 'het leven' wordt genoemd, maar ook 'de opstanding' laat dit zien: het gaat hier over een leven dat alleen door de opstanding kan worden bereikt: het leven van over de dood heen, dat in en uit God wordt geleefd, een leven dat door Jezus zelf ten volle wordt geleefd en waarvan Hij het voorbeeld bij uitstek is. In die zin zal Lazarus verrijzen. En 'Lazarus' is, zoals al gezegd, iedereen die door God bemind wordt. Deze opstanding is natuurlijk heel iets anders dan wat aanstonds gaat gebeuren. Dat Lazarus terugkeert naar dit aardse leven, waarop later weer een nieuwe, tweede dood zal volgen, kunnen we moeilijk 'blijde boodschap' noemen. De opstanding van Lazarus is slechts een aanschouwelijk beeld, een symbool, een teken van leven dat veel hoger, veel dieper en ook veel intenser is dan het gewone aardse leven. Voor de evangelist Johannes is de opwekking van Lazarus slechts een zwak en oneigenlijk beeld van het eigenlijke of eeuwige leven waarop de dood geen vat meer heeft. Dit evangelieverhaal roept ons op, in Jezus te geloven en zo deel te krijgen aan het echte, onvergankelijke leven, dat helemaal wordt geleefd vanuit God die Liefde is.
GELOOF IN JEZUS EN VOLG HEM.
Helaas is vandaag de dag vaak veel te weinig te merken van dit opstandingsleven. Er zijn teveel mensen die geen leven hebben, die bang en angstig zijn omdat zij zoveel klappen krijgen, die te weinig levenskansen krijgen of in troosteloze armoede leven. Ontelbaar veel en grote grafstenen moeten nog worden weggerold, nú. Ontelbaar veel mensen moeten wij uit de put halen,' aan wie mi de reddende hand moeten reiken, die wij over hun teleurstellingen heen moeten helpen, aan wie wij hoop en toekomst moeten geven, echte en blijvende toekomst. Dit kan, als wij in Jezus geloven en Hem volgen in zijn liefdevolle inzet voor alle mensen zonder onderscheid en voor de kansarmen vooral. Dan wordt eeuwig leven opnieuw zichtbaar, hier en nu. Moge het zo steeds meer worden.
(Met dank aan S. Lamberigts, De opwekking van Lazarus, in Het Teken 77(2004)3438)