De genoemde datums laten het moment van publicatie zien, 
De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later

EENENDERTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR 2000
© Ad Blijlevens, Heerlen 2000

HET GEBOD VAN DE LIEFDE

Van elke mens kunnen wij zeggen dat met hem of haar iets nieuws in de wereld is gebracht, iets dat er nog niet was, een énig iets. Iedere enkeling is een nieuwe verschijning op aarde. En ieder van ons heeft als levenstaak, zijn of haar eigen aanleg in deze wereld te vervolmaken.
Een rabbi - hij heette Susja - bracht deze gedachte zo onder woorden, toen hij ging sterven: 'In het toekomstige rijk zal mij niet worden gevraagd: "Waarom ben jij niet Mozes geweest?"
Mij zal worden gevraagd: "Waarom ben jij niet Susja geweest?".'
---'Jezelf zijn', het klinkt zo eenvoudig. Maar ik weet van mezelf en ook door wat ik hoor en zie van anderen, dat dit helemaal niet zo eenvoudig is.

Er is zoveel dat ons belemmert onszelf te zijn. De angst bv. dat je wordt veroordeeld door mensen in je omgeving. Je zou, denk ik, vlug een aantal veroordelende uit~ spraken voor jezelf kunnen bedenken. En dan heb ik het nog niet eens over opmerkingen over je uiterlijk. Nee, ik denk vooral aan opmerkingen die meer onze persoon raken en die ons echt onzeker zouden maken. Opmerkingen zoals bv. 'lui', ongeïnteresseerd' of 'altijd haantje de voorste', 'hooghartig', 'een kouwe' of niet te. vertrouwen' zijn dodelijk. Het idee dat zulke veroordelingen ons kunnen treffen, is voor sommigen al genoeg om ons onder druk te zetten.
Als er iets gedaan moet worden, zeg je dan misschien al gauw: 'Laat mij het maar doen', terwijl je helemaal geen tijd hebt. Je kunt slecht nee zeggen, omdat je voor al aardig wilt worden gevonden, en niet omdat je echt van die ander houdt.

Je zelf zijn, vertrouwen hebben in wie je bent, dat is de bron van de liefde die je kunt geven en ontvangen.9 Als je jezelf slovend voorbij loopt, kun je je niet openstellen voor die gave. Want om de gave van de liefde in haar volheid te ontvangen en te kunnen geven, moet je - als ik het zo mag uitdrukken - thuis zijn, en het liefst met heel je hart, heel je verstand, met heel je wezen.
Vanuit rust en vertrouwen kunnen wij geraakt worden door mensen en gebeurtenissen. Daar staan wij dan voor open. Dan vonkt er wat in ons, dan wil je echt (!) helpen, troosten, en opkomen voor gerechtigheid. --- Dat is niet slopend. Want wij komen dan in beweging vanuit liefde voor onze medemens, en niet uit angst voor vervelende of zelfs dodende opmerkingen. Dan krijgen wij energie door verontwaardiging of door ontroering. Dan weten wij ons met mensen verbonden. Vanuit jouw bron, die mét jou als iets enigs en nieuws in de wereld kwam, vanuit die bron gaat dan een stroom uit van liefde, een stroom die zijn oorsprong heeft in jouw Schepper.

Waar zo'n liefde aanwezig is tussen mensen, daar is ook Gods liefde aanwezig. En al ben je nog zo onzeker, van God die Liefde is mag je weten dat Hij achter je staat. Bij Hem kun je geborgenheid vinden van waaruit zelfvertrouwen groeit. Hij is je bron, als je ervoor openstaat. Het is deze ene liefde, deze ene manier van liefhebben waarover Jezus, in de lijn van het Oude of Eerste Testament, spreekt. Moge deze ene liefde steeds meer werkelijkheid worden in ons en door ons.


  MENU


   
BEZOEK
vandaag543
gister203
deze maand3910
totaal887989