De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later
DRIEËNDERTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR
© A. Blijlevens, Heerlen
EINDE DER TIJDEN
DE VERWOESTING
Eind augustus begin september van het jaar 70 brandt de tempel van Jeruzalem af. Wanneer de evangelist Lucas zijn tekst schrijft, is dat al verleden tijd. Wat in de toespraak van Jezus nog klinkt als een voorspelling, kan daarom des te meer zijn werk doen als een algemene vermaning aan de geloofsgemeenschap om stand te houden in moeilijke omstandigheden. Jezus zelf heeft immers moeilijke tijden voorspeld! Jezus voorzegt in dit evangelie het einde van de tempel. Lucas nu verbindt het voltrokken lot van Jeruzalem met het toekomstige lot van de hele wereld. De nationale ramp die de verbranding van de tempel was, wordt nu voorzien voor alles en iedereen.
TEMPELBRAND
De plaatselijke ramp krijgt kosmische dimensies. Aardbevingen, hongersnood, pest en kanker, oorlogen en monsterachtige ontwikkelingen zullen de aarde treffen. Er zullen tekenen zijn aan de hemel. Rechtvaardigen zullen worden vervolgd, gevangen genomen en soms zelfs ter dood gebracht. Profiterend van war hij wist omtrent datgene wat er rond de verwoesting van Jeruzalem gebeurde, verandert de evangelist Lucas heel de dynamiek van Jezus' voorzegging. De tempel brandt in 70 niet af door directe tussenkomst van God. Ook niet omdat ze in brand was gestoken door de Romeinen. De geschiedschrijver Josephus geeft een nauwgezette beschrijving van die ramp, en hij voegt er aan toe: 'De vlammen dankten hun begin en oorzaak aan Gods eigen volk'. Lucas dwingt ons om de voorzeggingen over het einde van de wereld in onze eigen tijd in het licht van die tempelbrand in Jeruzalem.
ANGST
Op het eerstegezicht is dat perspectief schrikaanjagend. Van de anderekant geeft het hoop. Wij hoeven maar even rondom te kijken om te zien hoe wijzelf de tempel, die de aarde heet, aan het verwoesten zijn. Heel ons milieu is aangetast, bomen sterven af, diersoorten verdwijnen, de lucht is beladen met lood, het water stinkt van de afvalstoffen, de ozonlaag is op verschillende plaatsen kapot, en in de economie en politiek vechten bevolkingsgroepen om wat er nog over is. Denkend aan het door uitlaatgassen en andere gassen veroorzaakte broeikaseffect, kun je zelf zeggen dat we bezig zijn de hele zaak in brand te steken.
TOCH HOOPGEVEND
Maar...er zijn ook hoopgevende tekens. Er is de 'zon van gerechtigheid' waarover Maleachi spreekt in de eerste lezing van vandaag. Er zijn duizenden en duizenden personen en groeperingen die zich dag en nacht inzetten voor mensenrechten, vrede en rechtvaardigheid. Ze zijn er al lang. Ze zijn én worden vaak vervolgd. Ze tellen duizenden martelaren en martelaressen in Latijns Amerika, in Azië, over heel de wereld, ook in ons eigen land. Het is een 'helende beweging', die op het ogenblik heel wat ontwikkelingen doormaken. Nieuw is die agenda voor christenen niet. De evangelist Lucas stelt - als geneesheer - de diagnose dat de wereld rondom hem ongeneeslijk ziek was, tot hij de vrouwen en mannen op zijn weg ontmoet die in de geest van Jezus, de 'Zon van gerechtigheid', niet alleen maar in genezing geloven, maar er ook aan werken. Oude en zieke wereld gaat genezend onder in het licht van die Zon. Het nieuwe is toekomst!