De genoemde datums laten het moment van publicatie zien, 
De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later

2010 - 3de zondag in de 40-dagentijd © Karel Gehlen, Hoensbroek

 

VASTENACTIE

Op deze zondag komt drs K. Gehlen iets vertellen over Malawi
in verband met de Vastenactie. Hij is voorzitter van de 'Stichting Dokter Harry van den Brekel'
( http://www.vandenbrekel.nl/werkwijze.html ) die vooral medische hulpgoederen naar Malawi brengt.

 


De vastenactie staat dit jaar in het teken van Malawi. Malawi heeft hulp nodig en de kerken in Nederland willen daar dit jaar iets aan doen.

Ik ben lid van de stichting dokter Harrie van den Brekel, die zich al 20 jaar inzet om Malawi een beetje te helpen op de gebieden gezondheidszorg en onderwijs.

Misschein mag ik heel in het kort even iets vertellen over Malawi, een betrekkelijk klein land in zuid-oost Afrika en niet te verwarren met Mali. Het is een vroegere Britse kolonie die in 1960 zonder enig geweld onafhankelijk is geworden. Eerst een zeer strenge dictatuur maar sinds zo’n 15 jaar een democratie. Ook deze overgang verliep zonder enig geweld en was in gang gezet door de bisschoppen.

De meeste mensen leven hoofdzakelijk van wat hun eigen akkertje opbrengt: vooral maïs en wat groente en fruit. Daarvoor zijn ze afhankelijk van de weergoden. Elk najaar hangt er een zekere spanning over het land: komt de regen, komt ie op tijd, komt er genoeg en niet teveel. M.a.w.: is er voor het komende jaar genoeg om te eten of wordt het weer honger lijden. Verder vind je er plantages voor suiker, koffie, thee en tabak. Voor de afzet hiervan zijn ze afhankelijk van de wereldmarkt waar ze maar moeilijk toegang toe krijgen.

Ei is dus nog armoede, zeker, maar geen hopeloze armoede! Hulp aan Malawi eindigt niet in een bodemloze put. Ik kom er nu al bijna 25 jaar en ik zie overal weer vormen van vooruitgang. Geweldig, maar dit goede nieuws is helaas geen televisienieuws. Ze zijn er nog lang niet, maar ze zijn onderweg en op die weg is nog hulp nodig.

Toen de democratie werd ingevoerd, werd het onderwijs van de ene op de andere dag vrij toegankelijk voor iedereen en dat had een enorme toestroom van kinderen tot gevolg terwijl er nog nauwelijks onderwijslokalen waren en een schreeuwend tekort aan onderwijzers en leermiddelen.
Onze stichting heeft in de afgelopen jaren op enkele plaatsen klaslokalen kunnen bouwen en in de meeste lokalen staan ook al bankjes. De kinderen daar zitten dus niet meer buiten onder de grote mangoboom en de lessen kunnen doorgaan ook in het regenseizoen. Al een enorme verbetering.

De afgelopen twee jaren konden we daar een grote hoeveelheid schriften, pennen en potloden heenbrengen. Heel simpele dingen, maar voor veel kinderen daar een geschenk uit de hemel, want voor veel kinderen onbereikbaar, gewoon te duur.
Maar wat nu toch het meest gemist wordt, zijn de boeken. Gewone leerboekjes voor taal rekenen en Engels, dat ze daar al op de basisschool krijgen omdat Engels de officiële voertaal is.
Er gaat ontzettend veel tijd verloren doordat de onderwijzer bij gebrek aan boeken bijna alles op het bord moet schrijven. Het tempo is dan ook erg traag en het niveau nog te laag. Het zou ontzettend veel helpen als er voor elke bank een boek zou zijn in alle vakken. Voor Malawi een droom, wij zouden hen willen helpen deze droom te verwezenlijken.

Een tweed punt van heel concrete zorg is op dit moment dat in het gebied waarin wij werkzaam zijn de regen inderdaad dit jaar eerst verstek heeft laten gaan en nu al enkele weken met bakken tegelijk uit de hemel valt. Wat gezaaid was spoelt gewoon weg. Dat betekent dus dat schraalhans keukenmeester wordt in de komende tijd.
Met behulp van een organisatie die zich daarop toelegt zouden wij er graag voor willen zorgen dat onze schoolkinderen daar éénmaal per dag een bordje maïs met voedingssupplementen krijgen. Dat werkt perfect maar er moet wel iets voor betaald worden.

Ik sta hier dus om u te vragen ons daarbij te steunen. Een boek kost gemiddeld vijf euro, een bordje maïs een paar centen. Het geld dat wij hiervoor ophalen gaat voor de volle 100 % naar dit doel, er blijft onderweg niets hangen.

Ik weet dat er maar al te vaak een beroep wordt gedaan op onze vrijgevigheid, maar toch…. Elk boek en elk bordje maïs is er één en maakt verschil!

Als u het zakje van de vastenactie krijgt denkt u dan eens aan deze beide doelstellingen, aub, dank u wel!


  MENU


   
BEZOEK
vandaag130
gister382
deze maand1267
totaal825913